Kindermassage

Bij kindermassage gaat het minder om het perfect manipuleren van de spieren, maar veel meer om het leren omgaan met positieve aanraking en het stimuleren van de huid. Het gaat om bewustwording van het eigen lichaam en dat kinderen goed in hun vel komen te zitten. 

Het masseren van een kind vraagt een andere insteek en werkwijze dan het masseren van een volwassene. Waar het bij een reguliere volwassen massage veelal om gaat, is het verminderen van spierspanning en het manipuleren van de spieren en onderliggende weefsels met behulp van diverse handgrepen.
Bij kinderen gaat het veel meer om het positieve contact of de verbondenheid, aandacht voor het kind, positieve aanraking van de huid en een liefdevolle manier om tot ontspanning te komen. Daarom wordt een massage voor kinderen op een andere wijze vormgegeven dan die voor een volwassene. 
 

Kindermassage helpt bij allerlei uiteenlopende klachten

  • Lichamelijk klachten als hoofdpijn, buikpijn, obstipatie
  • Vermoeidheid en/of slaapproblemen
  • Angsten
  • Onzekerheid
  • Bedplassen
  • Hyperactief, agressief of teruggetrokken gedrag
  • Slecht eten en/of darmproblemen
  • Concentratieproblemen

Werking kindermassage

De kindermassage is gericht op het afvoeren van spanning en het loslaten en afvoeren van opgeslagen emoties. De liefdevolle aanraking – vanuit bewuste aandacht en respect – maakt de massage waardevol en stimuleert het zelfhelend vermogen van het lichaam. Zo kan er weer een natuurlijk herstel van de energiebalans in het lichaam plaatsvinden.

Maar hoe komt dit nu?
Aanraking wordt wel gezien als een eerste levensbehoefte. Voor een gezond lichaam en geest, hebben wij aanraking net zo hard nodig als voeding en beweging. Als we weinig liefdevol aangeraakt worden, kan onze houding gesloten worden en ons gedrag veranderen. Door liefdevolle aanraking wordt het hormoon oxytocine aangemaakt – ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon zorgt voor binding en verbondenheid. Bij baby’s en kinderen helpt dit hormoon ook in het hechtingsproces. Het wordt geassocieerd met veilige en warme gevoelens tussen baby en ouder.

Kinderen die regelmatig liefdevol worden aangeraakt groeien vaak beter, zijn vaak socialer en maken makkelijker vriendjes en kunnen vaak beter leren. Lichaamscontact bevordert dus ook de hersenontwikkeling. Verder zorgt het hormoon oxytocine ervoor dat de productie van adrenaline en stresshormonen (cortisol) vermindert, waardoor de ontspanning toe neemt. Een kind dat meer ontspannen is, is vaak minder bang. Daarnaast zorgt ontspanning ervoor dat de bloeddruk wordt verlaagd en er een effectievere spijsvertering optreedt.

Meer informatie over Kindermassage

Wil je meer weten over een Kindermassage en wat het voor jou en je kind(eren) kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Lara Hagens
8 jaar - 2022
Lees verder
"Ik vond het heerlijk en ik vond de kamer ook heel mooi. En het voelde net of ik echt gewoon in dromeland zat."

Bel ons

+31 6 534 34 104

Hier zitten wij

Ootmarsumsestr. 483b
7603 NM Almelo

Mail ons

hallo@mindrefuel.nl