Veelgestelde vragen

Massages in Almelo

Via verschillende massagetechnieken zorgt de massage dat jouw: ademhalingsspieren ontspannen; vermoeidheid wordt verminderd; immuunsysteem wordt geactiveerd; spierzwakte wordt gereduceerd. 

Een sportmassage of ook wel “klassieke massage” kan zowel voor als na het sporten worden ingezet. Voor het sporten zorgt een massage voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt deze voor op de prestatie die komen gaat. Een massage na het sporten zorgt ervoor dat vocht en afvalstoffen uit de spieren afgevoerd worden en maakt de spieren weer soepel. Het zorgt voor minder spierpijn, geeft verlichting en bespoedigt het herstel zodat je zonder spierpijn of vermoeidheid je kunt voorbereiden op een volgende prestatie.  

Ook als je geen sporter bent kan de sportmasseur je van dienst zijn bij een stijve nek, schouder, pijnlijke rug of gewoon als ontspanning. 

Informeren en adviseren : Op basis van jouw persoonlijke situatie stellen we een stappenplan op zodat de massage het beste aansluit op je (sportieve) activiteiten. Bij klachten kan een masseur het advies geven om een fysiotherapeut, (huis)arts of sportarts te bezoeken.  

Hoe ziet een behandeling eruit? Bij binnenkomst vindt er eerst een intake plaats en wordt een beroepsspecifiek onderzoek uitgevoerd. Daarna wordt door de sportmasseur een stappenplan en plan van aanpak opgesteld. Als jij hiermee akkoord bent, gaat de sportmasseur aan de slag.  

De masseur is geen wettelijk erkend beroep, dus iedereen kan en mag zich masseur noemen. Het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) geeft als landelijke brancheorganisatie licenties uit die het bewijs zijn van de bekwaam- en bevoegdheid van de masseur. Om de licentie geldig te houden moet een masseur zich blijven scholen. Om er zeker van te zijn dat de masseur een diploma heeft behaald en zich via bijscholingen up-to-date houdt van de laatste trends en ontwikkelingen, bezoek je een NGS-masseur en vraag je naar zijn/haar licentie. Ga naar www.vindeenmasseur.nl om een NGS-masseur bij jou in de buurt te zoeken. 

Het verschilt per type massage of je er vergoeding voor krijgt. De klassieke ontspanningsmassage wordt doorgaans niet vergoed door de verzekeraar. Massages die onderdeel zijn van fysiotherapie worden vrijwel altijd vergoed. Deze vergoeding is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Enkele zorgverzekeraars bieden vergoeding voor sportmassages en diepweefselmassages, welke worden gebruikt voor het voorkomen en genezen van blessures. Met een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen krijg je (deels) vergoeding voor massages die als alternatieve behandelwijze worden ingezet. Vraag na bij een masseur of en waar hij/zij is aangesloten. 

We hebben het steeds drukker en verwachten steeds meer van onszelf. Tijd dus om lichaam en geest te laten ontspannen. Dat kan bij uitstek met een wellnessmassage: de manier om je een gevoel van ontspanning en welzijn te geven.  

Veel mensen die computerwerk doen, zitten met hun schouders wat naar voren. Hierdoor gaat je borstspier inkorten, je spieren in je schouders worden juist te veel opgerekt, deze spieren staan weer in verbinding met o.a. de spieren naar je hoofd en je hele lichaam gaat zich aanpassen om maar wel in balans te blijven. Je kunt dit veranderen door: je spieren te laten masseren. De masseur zorgt ervoor dat je spieren losser/weer soepel worden en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Maar met alleen een massage ben je er niet. Het is raadzaam om elke dag ook oefeningen te doen. De masseur kan je deze oefeningen laten zien. En let op je houding als je achter je computer zit. Wellicht kun je jouw werkgever vragen of dat iemand een houdingsinspectie voor je kan doen. 

Burn-out gerelateerde klachten zoals stress, hoofdpijn, rug-, nek- en schouderklachten, slechte nachtrust, pijnlijke spieren en gewrichten kunnen door een massage verlicht worden. De massage ontspant spieren, maakt pezen, gewrichten en spieren soepeler en zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam sneller verlaten.  Ook als je verder prima in je vel zit kan een ontspanningsmassage erg prettig zijn. 

Daarnaast heeft de masseur een belangrijke rol bij het verminderen van pijn en kan een massage stressklachten verminderen. En aangezien ik ook tot coach ben opgeleid, kan ik ook een gewenst luisterend oor bieden. 

Tijdens een sportprestatie maak je o.a. melkzuur in de spieren aan. Massage is er juist voor om deze en andere afvalstoffen af te voeren (doorbloeding van je spieren). Dit zorgt ervoor dat je sneller hersteld, je spierpijn vermindert of zelfs voorkomt en je dus sneller kunt voorbereiden op een volgende sportprestatie en/of dagelijks leven. 

Het wordt afgeraden om tijdens chemotherapie en/of bestraling een massage te ondergaan. We adviseren om ook op een ander moment toestemming van je arts te vragen. Al ben jij natuurlijk wel zelf die besluit om je wel of niet te laten masseren. 

Uit onderzoek (bij mensen met kanker) blijkt, dat door een ontspannende lichaamsmassage stress, angst, pijn verminderen en stemmingen verbeteren. 

Waar heeft de massage invloed op? 

 • Verbeterde doorbloeding 
 • Verbeterde toe- en afvoer van de verschillende weefselvloeistoffen 
 • Verhoging van de doorlaatbaarheid van de bloedvaten 
 • Verbeterde stofwisseling 
 • Verbeterde spierfunctie 
 • Algemene verbetering van het welbevinden 
 • Invloed op het krachtgevoel 
 • Invloed op vermoeidheid 
 • Invloed op verdieping van de ademhaling 
 • Invloed op de slaapbevordering  
 • Invloed op de stemming en psyche (minder stress) 
 • Minder stress / hierdoor minder belasting van het immuunsysteem 

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan massages met verschillende filosofieën. 

Afhankelijk van de ziektefase, emoties, stemmingen en klachten, maken wij een aangepaste keuze van combinatie(s) uit diverse massages. 

Tijdens een massage kun je, afhankelijk van de persoon, het volgende ervaren:  

 • meer dan normaal transpireren 
 • het koud of juist warm krijgen 
 • prikkelingen 
 • geeuwen 
 • slaperigheid 
 • opkomende emoties e.d. 

Vlak na de behandeling kunnen bijverschijnselen optreden zoals: 

 • spierpijn 
 • duizeligheid 
 • gevoel van zweven 
 • op wolkjes lopen 
 • blijheid en ruimte voelen 
 • loomheid / gevoel van ontspanning 
 • een energiek gevoel 

De dagen na de behandeling en soms ook enkele uren er na: de urine kan donkerder zijn doordat er afvalstoffen zijn vrij gekomen die het lichaam verlaten. (Oude) kwalen kunnen (even) terugkomen om daarna weer te verdwijnen en ook kan meer afscheiding geconstateerd worden zoals transpiratie, witte vloed, ontlasting, oorsmeer e.d.  

Wat er ook gebeurt, alles is goed, want dat wil zeggen dat er iets in gang is gezet. Ieder mens verschilt, dus de reacties op de behandeling kunnen ook verschillen. 

Wij adviseren om zo relax mogelijke kleding aan te trekken, waarbij het ook niet erg is als er iets olie in komt. Tevens het advies om zoveel mogelijk de sieraden thuis te laten. 

Het is aan te raden om na een massage goed water te drinken.  
Zo help je jouw lichaam om losgekomen afvalstoffen makkelijker af te voeren. Maar overdrijf niet. Het is net als bij planten: bij te veel water verzuip je de plant en in dit geval dus je “organen". 

Coaching

Allereerst starten we met een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we waarmee ik je kan helpen en bepalen we of we bij elkaar passen. 

Wanneer alles positief is, bespreken we wat jij graag wilt: hoe vaak wil je langskomen en voor hoe lang in eerste instantie. Aangezien we niet in een glazen bol kunnen kijken, is dit een indicatie. Deze kan ten alle tijden aangepast worden naar hetgeen zich dan aandient. Naar aanleiding hiervan wordt een offerte op maat gemaakt en bij goedkeuring wordt een eerste gesprek ingepland. 

Extra: weet dat je niet gebonden bent aan alleen onze geplande afspraken. Dat je mij altijd kunt appen/bellen wanneer je ergens tegenaan loopt.  

Aan het eind van het coaching traject plannen we een evaluatiegesprek: een reflectie om te zien waar je stond toen we begonnen, waar je nu staat en nog graag naar toe wilt. 

We hebben geen glazen bol en dus kunnen we niet exact aangeven hoe een gesprek gaat verlopen. In basis wordt wel het één en ander voorbereid, uiteraard met oog op het thema waar we mee bezig zijn. Echter op de dag zelf bepalen we de exacte opbouw van het gesprek.

Ik ben opgeleid met diverse coachingsmodellen/-technieken. Deze kan ik ook aanpassen aan de wensen van dat moment. Het kan maar zo zijn, dat je even geen zin hebt om te praten. Dan bestaat er ook altijd de mogelijkheid om juist te beginnen met een (ontspannende) massage of bijvoorbeeld een mindfull wandeling/beweegtechnieken. Of vind je het juist fijn om wat creatiefs te gaan doen?

Bedrijfsmassage

Bij een bedrijfsmassage komt een bedrijfsmasseur op een locatie naar keuze en werknemers kunnen zich dan laten masseren voor een vooraf afgesproken tijd. De massage kan worden uitgevoerd op een speciale massagestoel. Als er een afgesloten ruimte beschikbaar is, dan is het ook mogelijk om de massages op een massagebank uit te voeren.

Wanneer je nagaat dat het ziekteverzuim het hoogste is in 20 jaar, er grote zorgen zijn om uitval door stress en burn-outs, er jaarlijks meer dan een miljoen mensen het risico loopt om door deze en andere werkgerelateerde psychische ziekte uit te vallen, dan kun je snappen dat werkgevers dit liever voorkomen dan genezen (een zieke werknemer kost gemiddeld €250-€400 per dag). Want wie stress op het werk succesvol aanpakt zorgt voor meer werkplezier en minder verzuim.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de hierboven genoemde klachten door een “eenvoudige” bedrijfsmassage enorm verlicht kunnen worden. Het geeft de werknemers weer het gevoel om ontspannen te zijn. Een massage ondersteunt het zelfherstellende vermogen van de mens. Onder andere door aanraking wordt het systeem van herstel aangezet.

Gezondheid is veel meer dan “niet ziek zijn”. Gezondheid is een toestand van lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn. Als een van die drie te lang niet op orde is, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. (Bedrijfs)masseurs spelen een rol in de oplossing daarvan, maar ook in de preventie.

Het is wetenschappelijk bewezen dat een massage zorgt voor minder stress. Het voordeel voor de werknemer is door de massage hij/zij beter in zijn/haar vel zit. Dat er een moment van ontspanning en verlichting wordt ervaren bij (eventueel) spanning gerelateerde klachten (bv stress, hoofdpijn, rug-, nek- en schouderklachten, slechte nachtrust, pijnlijke spieren en gewrichten). De werknemer voelt zich gewaardeerd door de werkgever en dit zorgt weer voor meer werkplezier.

Als je je realiseert dat een zieke werknemer gemiddeld €250-€400 per dag kost en een bedrijfsmassage “slechts”€25-€50 gemiddeld per keer per werknemer, dan is een bedrijfsmassage kostenbesparend. Er is een minimale tijdsinvestering, het levert meer werkplezier en vitale medewerkers. De bedrijfsmassage vermindert werkgerelateerde klachten, waardoor stress afneemt en dus ook een lager (kortdurend) ziekteverzuim.

Kortom: Wie stress op het werk succesvol aanpakt zorgt voor meer werkplezier en minder verzuim.

Er wordt vooraf afgesproken hoeveel tijd een bedrijfsmassage kan duren. Over het algemeen is dit 15, 20 of 30 minuten per werknemer.

In basis is een bedrijfsmassage veilig. Er zijn echter situaties waarbij je beter niet gemasseerd kan worden. Daarom vindt er vooraf aan de eerste afspraken een intake gesprek plaats en zal de bedrijfsmasseur vooraf aan de massage altijd nog extra informeren naar de medische situatie en eventueel medicijngebruik.

Ja, een bedrijfsmassage / stoelmassage is aftrekbaar van de loonbelasting mits voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

• De bedrijfsmassage / stoelmassage is opgenomen in het Arbo plan van de organisatie en daar in redelijkheid deel van uitmaken;
• De bedrijfsmassage / stoelmassage vindt tijdens werktijd plaats;
• Werknemer is geen eigen bedrage verschuldigd;
• Er mag geen sprake zijn van een aanmerkelijke privébesparing voor de werknemer.

Over het algemeen wordt de bedrijfsmassage op een massagestoel gegeven. Je gaat hierbij zitten op een speciale massagestoel. Deze massage is vooral gericht op het bovenste gedeelte van het lichaam: rug, schouders, nek, hoofd, armen en handen (voordeel: er wordt geen olie gebruikt en kleding kan aanblijven).
Als er een afgesloten ruimte beschikbaar is, dan is het ook mogelijk om de massages op een massagebank uit te voeren. Er kan dan gerichter gemasseerd worden. Hierbij wordt veelal wel olie gebruikt.

Er wordt een offerte op maat gemaakt, afhankelijk van hoeveelheid werknemers, hoe lang de massages mogen duren en frequentie. In verhouding is een bedrijfsmassage (gemiddeld €25-€50 per werknemer) goedkoper dan een zieke medewerker; die kost gemiddeld €250-€400 per dag.

Nee, een stoelmassage kan door de kleding gegeven worden (er wordt ook niet gewerkt met olie). Advies is wel om zo ""dun"" mogelijke kleding aan te hebben. Te denken valt aan een t-shirt of een dunnen blouse. Wanneer een massage op een massagebank gegeven wordt, dan is het advies kleding aan te doen waarbij het niet erg is als er olie in komt, omdat dit in veel gevallen dan wel gebruikt wordt.

Beide is mogelijk. Over het algemeen kiest een werkgever om de bedrijfsmasseur naar het bedrijf te laten komen. Een bedrijfsmassage / stoelmassage kan op elke plek binnen een bedrijf gegeven worden. Voor de ontspanning is het wel fijn als er een rustige ruimte beschikbaar is.

De beroepsnaam masseur is niet beschermd. Iedereen mag zich masseur noemen. Daar zitten mensen bij die een boek over massage hebben gelezen en daarna denken dat ze masseur zijn. En aan de andere kant heb je uiterst professionele masseurs die zich uit de naad werken om zich continu bij te scholen. Om ervoor te zorgen dat je een gekwalificeerde (bedrijfs)masseur inhuurt, kun je vragen of dat hij/zij aangesloten is bij een brancheorganisatie (bv. NGS). Om lid te zijn van een brancheorganisatie dient een masseur te voldoen aan bepaalde kwalificaties en dient hij/zij zich ook te blijven scholen. Dat betekent uitdrukkelijk niet dat er geen goede masseurs zitten tussen de mensen die geen licentie hebben. Het geeft alleen iets meer zekerheid dat er een bepaalde kwaliteit geleverd wordt.

Spanning/stress gerelateerde klachten zoals hoofdpijn, rug-, nek- en schouderklachten, slechte nachtrust, pijnlijke spieren en gewrichten kunnen door een massage verlicht worden. De massage ontspant spieren, maakt pezen, gewrichten en spieren soepeler en zorgt ervoor dat afvalstoffen het lichaam sneller verlaten. Ook als je verder prima in je vel zit kan een ontspanningsmassage erg prettig zijn. 

Zwangerschapsmassage

Een zwangerschapsmassage is een speciale massage die is gericht op de behoeften van zwangere vrouwen. Het doel van de massage is om spanningen te verminderen, pijn te verlichten en de bloedcirculatie te verbeteren. Dit kan helpen bij het verminderen van zwangerschapsgerelateerde klachten zoals rugpijn, beenkrampen en oedeem. Zwangerschap massages worden uitgevoerd door een professionele masseur die is opgeleid in de specifieke behoeften van zwangere vrouwen.

Het is het beste om een zwangerschapsmassage in Almelo te krijgen tijdens het tweede of derde trimester van de zwangerschap. Dit is het moment dat de meeste vrouwen de meeste last hebben van zwangerschapsgerelateerde klachten. Het is echter belangrijk om te overleggen met je arts voordat je een zwangerschapsmassage boekt, vooral als je bepaalde medische aandoeningen hebt of als je zwangerschap niet volledig normaal verloopt.

Over het algemeen is een zwangerschapsmassage veilig als het wordt uitgevoerd door een professionele masseur die is opgeleid in de specifieke behoeften van zwangere vrouwen. Het is echter belangrijk om te overleggen met je arts voordat je een zwangerschapsmassage in Almelo boekt, vooral als je bepaalde medische aandoeningen hebt of als je zwangerschap niet volledig normaal verloopt.

Een zwangerschapsmassage in Almelo duurt meestal ongeveer 60-90 minuten, maar jij bent vrij om te kiezen hoe lang je gemasseerd wilt worden.

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap kan het veilig zijn om op je buik te liggen tijdens een massage, maar tijdens het tweede en derde trimester is het beter om op je zij of op je rug te liggen, omdat de baby dan te groot is om op de buik te liggen. De masseur zal je laten weten wat het beste is voor jou en de baby.

Hotstone massage

Je kunt hotstonemassage krijgen bij een professionele masseur in Almelo van Mind Refuel. Zoek naar een masseur die aanbevolen is door anderen of vraag advies aan je zorgverlener. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een gekwalificeerde masseur kiest die ervaring heeft met hotstonemassage. De masseur van MindRefuel is gekwalificeerd en kan jou een heerlijke ontspannende hotstone massage in Twente geven. Neem contact met ons op voor meer informatie of boek direct een massage!

Het is aan jou om te bepalen hoe vaak je de massage wilt krijgen. Sommige mensen kiezen ervoor om hotstonemassage te krijgen als aanvulling op hun reguliere massagebehandelingen, terwijl anderen het als een afzonderlijke behandeling kiezen. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te rusten als je dat nodig hebt. Als je net begint met hotstone massage, kun je misschien beter beginnen met een paar keer per maand om je lichaam te laten wennen aan de behandeling.

Je hoeft niets speciaals te hebben voor een hotstone massage in Twente. Je kleedt je uit tot het niveau waar je je comfortabel bij voelt en je ligt op een massagetafel. De masseur zal de warme stenen gebruiken tijdens de massage.

De massage is geschikt voor bijna iedereen, ongeacht leeftijd of fitheid. Het is echter wel belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te rusten als je dat nodig hebt. Als je twijfelt of hotstonemassage geschikt is voor jou, raadpleeg dan altijd een arts voordat je begint.

Het is een vorm van massage waarbij warme stenen worden gebruikt om de spieren te ontspannen en pijn te verminderen. De stenen worden op bepaalde plekken op het lichaam geplaatst of gebruikt om de spieren te masseren. Hotstone massage is afkomstig uit de traditionele Chinese geneeskunde en is al duizenden jaren bekend om zijn helende effecten. Een hotstonemassage is een massage van het lichaam met basalt (lava) stenen van tussen 45 en 60 graden Celcius. De hitte en de 'druk' van de stenen dringen diep door in de spieren. De massage verlicht spanningen en geeft je na afloop veel energie. 

Wandelyoga

Wandelyoga is een combinatie van yoga en wandelen. Het is een manier om de voordelen van yoga te combineren met de voordelen van een actief leven. In wandel yoga voer je yoga-oefeningen uit tijdens het wandelen, wat een unieke manier is om het lichaam te versterken en te ontspannen.

Wandelyoga is geschikt voor bijna iedereen, ongeacht leeftijd of fitheid. Het is een laagdrempelige manier om te beginnen met yoga, omdat het gemakkelijk te doen is en geen speciaal uitrusting vereist. Het is echter wel belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te rusten als je dat nodig hebt. Als je twijfelt of wandelyoga in Almelo en omgeving geschikt is voor jou, raadpleeg dan altijd een arts voordat je begint.

Je hebt niet veel nodig om te beginnen met wandelyoga. Een paar comfortabele kleding en wandelschoenen zijn het enige wat je nodig hebt.

Het is aan jou om te bepalen hoe vaak je wandelyoga wilt doen. Sommige mensen doen het elke dag, terwijl anderen het een paar keer per week doen. Het belangrijkste is om te luisteren naar je eigen lichaam en te rusten als je dat nodig hebt. Als je net begint met wandel yoga, kun je misschien beter beginnen met een paar keer per week om je lichaam te laten wennen aan de oefeningen.

Je kunt wandelyoga doen op bijna elke plek waar je kunt wandelen, zoals in een park, op een wandelpad of zelfs op een parkeerplaats. Kies een plek die veilig en comfortabel is voor jou. Als je wilt, kun je ook wandelyoga doen met een groep onder leiding van een ervaren instructeur. De wandelyoga vindt dan plaats mooie natuurgebieden in de buurt van Almelo. Neem daarvoor contact met ons op.

Er zijn veel voordelen aan het doen van wandelyoga, waaronder:

• Vermindering van stress en spanning
• Verbeterde spierkracht en flexibiliteit
• Verbeterde houding en balans
• Verbeterde ademhaling en concentratie
• Versterking van het imuumsysteem
• Verbetering van de bloedcirculatie
• Vermindering van hoofdpijn en pijn in het bewegingsapparaat
• Verbetering van de slaapkwaliteit

Als je regelmatig wandelyoga doet, kan het ook bijdragen aan een algeheel gevoel van welbevinden en een verbeterde geestelijke en emotionele gezondheid. Het is een leuke en effectieve manier om te bewegen en te ontspannen tegelijk!